Fakta

Vindø De Stills 2023 04 24 0014

BrintØ bliver den første af sin slags i verden. BrintØ – og på længere sigt andre tilstødende energiøer – vil producere meget store mængder grøn brint fra havvind og eksportere denne til nærliggende lande, f.eks. Tyskland, Holland og Belgien. BrintØ vil dermed skabe et grundlag for produktionen af fremtidens bæredygtige brændstoffer til at dekarbonisere sektorer, som er svære at elektrificere, f.eks. tung industri og transport.

BrintØ kan med fordel placeres på den danske del af Dogger Banke, et område som forventes at blive et centralt knudepunkt for fremtidens offshore infrastruktur i Nordsøen. Området består af en 20.000 km2 stor sandbanke i Nordsøen, som tilbyder verdens måske bedste forhold til produktion af grøn strøm grundet lav havdybde og stærk vindressource. Danmark har med BrintØ derfor en unik mulighed for at opnå en strategisk central rolle i forhold til den forventede udbygning og opkobling til et vidtforgrenet netværk af energiøer og el- og brintledninger på tværs af de territoriale grænser i Nordsøen.

Optimal udnyttelse af Nordsøens vindressource

 

Det samlede projekt vil omfatte fire overordnede elementer: Havvind, en kunstig ø, Power-to-X og et brintrør.

Havvind
Øen vil være forbundet til op til 10 gigawatt omkringliggende havvindmøller
Kunstig ø
Øen vil være en kunstigt inddæmmet ø, som skal være knudepunkt for de omkringliggende havvindmøller, samt huse storskala Power-to-X faciliteter og en servicehavn til drift og vedligeholdelse af havvindmølleparker
Power-to-X
Storskala elektrolyseanlæg vil etableres på øen, som kan konvertere den vedvarende energiproduktion til grøn brint via Power-to-X (elektrolyse). I elektrolyseanlægget bliver strømmen brugt til brintproduktion og kan bruges som erstatning for fossile brændsler i bl.a. tungindustrien.
Brintrør
Et brintrør vil bruges til at transportere den grønne brint til det Nordvestlige Europa (f.eks. Tyskland, Holland, Belgien), hvor der forventes at være et betydeligt importbehov